Aromatyczna, wegańska zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

Staram się wymyślać posiłki, w których mogę przemycić rzeczy, których z #Narzeczonym nie lubimy. Ja szczególnie nie przepadam za roślinami strączkowymi. Nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt, że do mięsa również nie pałam wielką miłością. Co prawda ryby zajmują w mojej diecie bardzo ważne miejsce, ale chciałabym, żeby białko pochodziło z różnych źródeł. Czerwona soczewica jest do tego idealna, bo nie trzeba jej moczyć, jest gotowa w zaledwie kilka minut i sprawia, że przygotowana z nią zupa jest dużo bardziej sycąca.


Przedstawiam Wam więc przepis na pyszną, mocno doprawioną zupę, która w mojej kuchni zbiera same komplementy. Dzięki dodatkowi imbiru, chili i curry zyskuje lekko orientalny posmak, ale możecie ją modyfikować wedle własnych upodobań. Polecam też dodać neutralne smakowo warzywa, np. cukinię czy kalafiora, które zwiększą wartość odżywczą posiłku.

Jeżeli lubicie konsystencję kremu to polecam blendować przed dodaniem soczewicy.


W 100g jest około 22 kcal (B 6,3, T 2,48, W 17,71).

Jakie są Wasze ulubione przepisy? Lubicie eksperymentować w kuchni?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Lemon Ladies , Blogger